Kapadokya’da Mutlaka Görmeniz Gereken 10 Yer, gezi rotanızda Kapadokya varsa, buraya gelmişken görmeden gitmemeniz gereken yerleri sizin için listeledik. Ayrıca nelere dikkat etmeniz gerektiğini de anlatmaya çalıştık. Bu listeyi hazırlarken, bütün popülarite ve ziyaretçi yorumlarını baz alıp, olabildiğince ‘En İyiler’i listeye eklemeye çalıştık 🙂
Ayrıca Kapadokya’da kaya otellerden araç kiralamaya kadar bütün işletmeleri sıralamak için buraya tıklayın!
Konum olarak Göreme merkeze yürüyerek 15 dakika mesafede bulunur. Müze, M.S. 4. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar yoğun bir şekilde manastır hayatının yaşandığı, görmeye fazlasıyla değer bir kaya yerleşim yerlerinden bir tanesi. Kiliseler, şapeller, ve yemekhaneler derken hemen her kayanın içinde karşınıza çıkan tarihi yapılar sizi kimi zaman girintili çıkıntılı, çoğu zamansa büyüleyici boyutlara taşıyor. Tam da eski zaman temalı filmlerdeki gibi.
İpucu: Eğer kendi aracınızla gelecekseniz, aracınızı Göreme’de park edip, 20 dakikada buraya yürümenizi tavsiye ederiz. Böylelikle hem daha çok yer görmüş olursunuz hemde araç park probleminiz olmaz. Müzeye girişte müze kartınız yoksa ücret ödemek zorundasınız.
4100 metre uzunluğunda ve Kapadokya’nın en uzun vadilerinden biridir. Aynı zamanda en iyi fotoğraf kareleri yakalayabileceğiniz birçok konuma sahiptir. Vadinin Batı tarafında, Uçhisar Kalesi bulunuyor. Vadiye adını veren güvercinlikler ise, vadinin doğu tarafında bulunuyor.
İpucu: Vadiyi görmek için 2 seçeneğiniz var; ilk olarak zamanınız yoksa buraya tıklayarak açılan konuma gidip en iyi manzarasını seyredin. İkinci seçenek ise (bize göre en iyisi) eğer minimum 3 saatiniz varsa paylaştığımız konumdan başlayarak Göreme’ye kadar vadi içinden yürüyün.
Kapadokya’nın 36 yeraltı şehri arasında en büyük yeraltı şehri olan Derinkuyu yeraltı şehri 1963 yılında tesadüfen bulunmuş ve 1967 yılında turizme açılmış olup, 8 katlıdır. Aynı zamanda içerisinde yakın zamana kadar faal olan dünyanın en eski akıl hastanesi bulunuyor. Gizemli yerleri sevenler için ilgi çekici olabilir 🙂
İpucu: Standart müze kart prosedürleri uygulanıyor. Kapalı alan fobiniz varsa iki kez düşünün 🙂
Bir vadi düşünün ki üzerinde oluşan doğal kayaçların aldığı ilginç şekillerden dolayı Hayal Vadisi diye anılsın. Devrent Vadisindeki garip şekilli peri bacalarına biraz uzaktan bakarsanız onları çeşitli hayvanlara benzetebilirsiniz. Ortaokul coğrafya kitaplarımızı süsleyen bu enteresan vadiyi mutlaka listenize ekleyin.
İpucu: Spor ayakkabı giymenizi şiddetle öneriyoruz. Yürümeyi çok seviyorsanız yanınızda bolca su ve atıştırmalık getirmeyi de ihmal etmeyin.
Ihlara Vadisi, Amerika’da bulunan Grand Canyon’dan sonra dünyadaki en büyük ikinci vadi olma özelliğini taşır. Vadi, doğal güzelliklerinin yanı sıra Anadolu’da Hristiyanlığın ilk yayıldığı yer olarak bilinir. Yer yer 100 metreyi bulan derinlikleri olan Ihlara‘da sayısız kilise, manastır ve şapel vardır.
İpucu: Nevşehir’e Aksaray üzerinden gelecekseniz ilk olarak burayı ziyaret edebilirsiniz. Vadinin tamamını gezeriz diyorsanız sabah erken saatlerde gelmenizi tavsiye ederiz.
Burası Kapadokya’nın zirvesi ve en önemli simgelerinden birisidir. Yukarıda manzara gerçekten harika. Bu muazzam kayanın içi yüzlerce yıl boyunca oyularak hem stratejik hem de barınma amaçlı kullanılmış. Alt kısımlarında tünellerle çeşitli yer altı şehirlerine bağlandığı söylenir ancak şu ana kadar böyle bir tünel keşfedilmemiştir.
İpucu: Yazın gelirseniz güneşli bir havada merdiven çıkmak sizi bunaltabilir. Kışın karlar yağdığında ise biraz üşüme durumunuz olabilir çünkü kale üzerine tırmandıkça güçlü rüzgarlar başlıyor. O yüzden planınızı hava şartlarına göre yapmanızda fayda var.
Kapadokya bölgesinde nadir bulunan kızıl tüf kaya oluşumlarının bir araya geldiği bu vadide gün batımını izlemeden giderseniz, Kapadokya’ya gittik demeyin 🙂 Mükemmel fotoğraflar çekinmek için dünya üzerindeki en iyi yerlerden birisi. Kapadokya bölgesinin merkezinde ve Göreme Açık Hava Müzesi’ne 3 km, Ürgüp’e 5 km, Ortahisar’a 2 km, Çavuşin’e ise yalnızca 1 km mesafede bulunuyor. Bitki örtüsü, doğal kaya oluşumları ve renkleriyle Kızıl Çukur Vadisi; Kapadokya bölgesinin önemli turizm merkezlerinden birisidir.
İpucu: Güneşin batmaya yakın olduğu saatlerde gitmeye çalışın. Bagajınızda kamp sandalyesi varsa kimse vadiye karşı oturmanıza karışmaz. Girişte müze kart geçersiz, araç başı 10 tl gibi bir ücret alınıyor.
1288 yılında Kılıçarslan için yapılan Temenni Anıt Mezarı, Ürgüp‘ün merkezinde yer alan Kadıkalesi’nin en yüksek noktasındadır. Anıt Mezara 700 m. uzunluğundaki tünel kullanılarak ulaşılmaktadır. Şu an bu tünelin ziyaretçilere bir kısmı açık durumdadır. Anıt Mezar, Anadolu’da bir dönem en zengin kütüphane olması ile önemlidir.
İpucu: Giriş ücreti yoktur. Tepeye dik bir yokuştan yaklaşık 20 dakika yürüyerek ulaşılıyor.
Kapadokya’da bulunan en popüler yerlerden biri de Aşk Vadisi‘dir. Buraya balayınız için geldiyseniz mutlaka uğrayıp fotoğraf çektirin 🙂 Vadi içerisinde ilginç şekilli (!) birçok peri bacası örneği vardır.
İpucu: Buraya ATV safari turları ile de gelebilirsiniz. Kendi aracınızla gelecekseniz şuradaki sapaktan içeri saparsanız doğruca vadinin seyir terasına ulaşırsınız.
Taş topraktan sıkıldıysanız eğer sıra biraz daha farklı bir yere geldi. Evet burası Saç Müzesi 🙂 Hikayeye göre zamanında buranın işletmecisi Galip beyin sevdiği Fransız kadın, ülkesine dönecekken hatıra olsun diye bir tutam saçını asmış duvara. Burası aynı zamanda bir çömlek mağazasının bölümü. Tabi sonrasında buraya gelen müşteriler de olayı ilginç bulup kendi saçlarını bırakmaya başlamış. Zamanla yaklaşık 16 bin adet saç teli birikmiş.
İpucu: Çanak çömlek alışverişi yapacaksanız zaten Avanos’a geleceğinizi varsayıyoruz. Gelmişken buraya da uğramayı ihmal etmeyin. Ziyaret saatleri 08:00 – 19:30 arasıdır. İçeride fotoğraf çekmek kesinlikle yasak.
Dünyanın ilk ve tek yeraltı seramik müzesi olan Güray Müze‘ye giderek, ülkemizde yetişmiş dünyaca ünlü seramik sanatçılarının eserlerini, bölgeden çıkarılan tarihi buluntuları, Roma, Bizans, Selçuklu, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait seramik ve çömlek eserleri görebilir, atölyelerde sanatçıları çalışmalarını yaparken izleyebilirsiniz. Müzenin giriş ücreti 5 TL.
Yazımızın sonuna geldik, umarız keyifle okumuşsunuzdur. Yorum yazabilir yada yazımızı paylaşabilirsiniz.
Cappadociatoplist.Com